Ülkemizde daha çok kanlı ishal adi ile bilinen hastalığa etken parvovirustur. Daha çok köpeklerde görülen bu virüs, tilki çakal gibi vahşi hayvanlarda da bulunabilir.
Genellikle küçük yaşlarda - özellikle 6 ay ve daha küçük köpeklerde daha çok görülür. Genetik olarak doberman, rotweiler ve pitbull ırkı köpekler daha hassastır.
Hastalığı Seyri;
İştahsızlık, kusma ve ishal ile başlayan hastalık tamamen kan dışkılamayla devam eder. Özellikle mide ve bağırsaklara affenitesi olan virüs buralarda harabiyet oluşturur. Karın ağrısı ve şiddetli dehidrasyon sözkonusudur.
Hastalığın Tedavisi;
Hastalığın en kötü hali ilerlemiş olmasıdır. Ne kadar erken teşhis ve tedavi ile başlanırsa yaşama şansı o kadar yüksek olacaktır. Virüsü hemen ortadan kaldıracak bir ilaç olmadığı için diğer viral hastalıklarda olduğu gibi
semptomik tedavi uygulanacaktır.
Yoğun ve agresif tedavi gerektirir. Elektrolit ve sıvı dengesi bozulacağı için serum tedavisi, bakteriyel komplikasyonları engellemek için antibiyotikler kullanılır. Bu evrede paraziter kontrolleri yapılır, gerekirse antiparaziter ilaç uygulaması yapılmalıdır.
Teşhis;
Hastalıkta klinik belirtilerin yanı sıra kan tablosunda akyuvarların sayısındaki düşüş ( lökopeni ) görülür. Teşhis için hazır ELİSA kitleri mevcuttur.
Hastalıktan Nasıl Korunulur?
Parvavirüs çevre koşullarına oldukça dirençli bir virüstür. Aylarca yüzeyde kalabilir. Deterjanlarla temizlenmesi oldukça güç olacaktır. Çamaşır suyu konsantresi ile 20 dk beklenmeli sonra durulanmalıdır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılamadır. 6 haftalıkken başlanan aşılama, 3 doz yapılarak daha etkili bir sonuç elde edilir.